Založit webové stránky nebo eShop

Karbanátky z GRÜNKERNU

      250g grünkernu,2 cibule, 3 vejce,

     1 celozrnná houska, rýžová instantní mouka,

      kukuřičná strouhanka, olej, česnek, majoránka, saturejka, pepř, sůl,

      čerstvá cibulka...

 

 

Uvaříme dle základního receptu grünkern, t.j. na jeden díl zrna 2 díly vody, přidáme rozemletou housku, 1 osmahnutou cibuli, 1 syrovou nakrájenou nadrobno, vejce, rýž. mouku pokud potřebujeme ještě zahustit, koření a tvoříme malé karbanátky, které obalujeme v kukuřičné strouhance. Smažíme na řepkovém oleji.

Co je to grünkern ?  Zrníčka špaldy, které se sklízejí ještě ne zcela dozrálé(zelené, v době tzv. mléčné zralosti) a pak se restují nad ohněm z bukového dřeva. Tím vzniká jejich vyjímečná chuť. Užívá se jako příloha, do polévek a nebo do karbanátků.

 

Salát z bulguru

     250 - 300 g bulguru, cibule, mrkev, petržel, celer,

     1 tempeh, sůl, kurkuma, pepř, lžíce oleje

     sójová omáčka, umeocet, sojanéza nebo tofunéza,

      popř. hrášek nebo steril.okurku….

 

 

 

Uvaříme předem namočený bulgur – asi 10min. s kurkumou a s troškou soli, na zpěněné osolemé cibulce osmažíme nastrouhanou zeleninu s tempehem a přidáme uvařený bulgur. Necháme zchladit a přidáme sojanézu, hrášek, sójovku, pepř….. Promícháme, dochutíme a podáváme.

Namočený bulgur se vaří méně a s malým množstvím vody. Tak 0,5 cm nad bulgurem. Až bude skoro všechna voda vyvařená, vypneme a necháme pod pokličkou dojít.

 

Těstovinový salát s roketou

       1 celozrnné pšeničné těstoviny 400g,  2 hrsti rokety nebo rukoly,

       2 mladé mrkve,1 sójová tatarská omáčka, sójová omáčkashoyu,

        pepř, ume ocet, popř.kečup, hořčice

     

 

 

 

Uvaříme těstoviny, smícháme s nakrájenou roketou, mrkvičkou a tatarkou, ochutíme přidáním umeocta, zastříkneme sójovou omáčkou shoyu a můžeme podávat.

Na obrázku servírováno s ROBI karbanátky a dušenou cibulkou.

       Robi karbanátky(voda, směs rostlinných bílkovin, červená řepa,
       sůl, přírodní barvivo: HEM - 3595 - 30.4.04 - 11597)
       cibule, strouhanka, fazole, mouka, česnek, rostlinný olej, směs koření.

       energetická hodnota: 1 karbanátek - 540KJ, 0 cholesterol

 

Pomazánka
 
    Velmi rychlé a oblíbené.
    1 avokádo, 1 cibule, 1 konzerva tuňáka
    ume ocet, pepř.
    

 

 

 

Nakrájíme na drobno cibuli, oloupané avokádo rozkrájíme na kostičky a přidáme tuňáka. Vše rozmixujeme, dochutíme a můžeme podávat třeba s kváskovým chlebem.

 

ROBI oválky s bršlicí

    Zelené pesto

   1 větší miska ředkvičkových listů

   1 větší miska bršlice (husí packa)

   1 cibule, 4 stroužky česneku,

   sójová omáčka na dochucení, sůl, olej

 

Omyté listy ponoříme do slané vody – alespoň na 10min, abychom se zbavili všech škůdců, poté opláchneme a pokrájíme. Cibuli necháme zesklovatět na trošce vroucí vody, osolíme a pak přidáme trochu oleje. Tím, že cibuli neosmahneme na oleji, ale na vodě, snížíme energetickou hodnotu a výsledek je i chutnější.  Na cibulce orestujeme pokrájené listy, přidáme lisovaný česnek a dochutíme shoyu. Celé podusíme 5-10minut a pak rozmixujeme na pastu. Můžeme ji přidávat k masu, k rýži nebo jako špenát. V tom případě ještě zahustíme rýžovou moukou dle potřeby.

Bršlice je nejen známý plevel, ale i  léčivá rostlinka. Je vhodná pro nemocné dnou a revmatiky, protože velmi dobře odstraňuje z těla kyselinu močovou a chloridy. Také se užívá při otocích a vodnatosti. Působí i na křeče  a upravuje trávení.  Že je plná vitamínů a minerálů je známé.

Ředkvička – všichni víme, že červené plody jsou výborné , ale zdravé jsou i listy. Protože je antibakteriální, pomáhá nám při nachlazení, kašli, žaludečních potížích a trávení. Také snižuje cholesterol a hmotnost.

  Robi oválky (voda, směs rostlinných bílkovin, červená řepa, sůl,
    přírodní barvivo: HEM - 3595 - 30.4.04 - 11597.
100g - 713KJ

    marináda - rostl. olej, sójová omáčka , cibule, česnek, koření vegi-gril

 

 

  Celerový salát

     nastrouháme zeleninu - celer, mrkev, petržel, nadrobno nakrájíme červenou cibuli,

     zelenou cibulku, rukolu nebo jiné bylinky. 

     Přidáme tofunézu nebo sojanézu a dochutíme umeoctem.

 

 

Špaldové noky se zelím

2-3 cibule, 3 mrkve, 1 kyselé zelí, 1 uzený tempeh, 1 sójová sekaná, sójová omáčka shoyu, řepkový olej, sůl, oregano

Špaldová hrubě mletá mouka, 2 vejce (nemusí být), voda

 

 

 

 

Na vodě zesklovatíme nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme olej, mrkev, kysané zelí, orestujeme a přisypeme na kostičky nakrájený tempeh.Posypeme oreganem. Pro masožravce ještě přidávám sójovou sekanou. Prohřejeme a podáváme.

Ze špaldové hrubě mleté mouky uděláme hustší těsto, vykrajujeme lžičkou a vaříme ve vroucí vodě. Vyndáme, větší kousky pokrájíme, mírně přisolíme a pro hubeňoury můžeme ještě omastit máslem.

 


Quineový salát

250g quinoi, 2mrkve, 2 červené cibule, 1 pórek, 500g žampionů,

1 cuketa, 2 vařené brambory, 2 rajčata, sůl, olej, umeocet,

chilli paprička, pepř, solčanka, kmín (do brambor), sojanéza

 

 

 

 

Zatímco vaříme quinou, nakrájíme do větší mísy cibuli na kostičky, mrkev na kolečka, cuketu na čtvrt kolečka, rajčata a přidáme na oleji osmahnutý pórek se žampiony ochucený solčankou a chilli papričkou, na kostičky vařené brambory a nakonec uvařenou quinou. Vše dobře promícháme a můžeme podávat těm, co chtějí zhubnout. Ostatním přidáme ještě sojanézu, umeocet a ještě jednou dobře promícháme.

Quinoa – pšenice nebo zlato Inků. Obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin a tím, je vhodná pro všechny, kdo potřebují kvalitní bílkoviny. Je velmi snadno stravitelná, s nízkým obsahem tuků , ale s velkým  obsahem vitamínů a minerálů. Neobsahuje lepek. Používá se na slano i na sladko.

Vaříme ji jako rýži. Propláchneme 2x3 ve vodě a pak vaříme v poměru 1:2. Pokud ji předem namočíme vaříme 1díl quinoi  na 1,5 dílu vody.

 

Zelný salát - rychlá večeře

      1 hlávka špičatého zelí

      1 cibule

      1 uzený tempeh

      dýňový olej

 

 

 

Zelí nakrájíme na slabé proužky, cibulu na kostičky a zakapeme dýňovým olejem. Nakonec nastrouháme tempeh, který jsme opláchli a promícháme. Můžeme podávat. Vždy použijte radši špičaté zelí, protože je křehčí a chutnější. Dýňový olej také nenahrazujte jiným, protože jde o jeho nezaměnitelnou chuť a barvu.

 

Bulgur s cuketovým soté

       2 hrnečky bulguru, kurkuma, olej, sůl, pepř

       1 větší cuketa, 3 mrkve, 1 tofu natural, solčanka, shoyu

        5 stroužků česneku

        na obr. ještě robi maso  a sójová tatarka

 

 

 

Bulgur uvaříme s kurkumou, 1 lžící oleje a špetkou soli.

Cuketu nastrouháme na kolečka, mrkev na proužky. Na oleji osmahneme do růžova česnek ( nesmí být hnědý, protože pak hořkne), přidáme cuketu, mrkev  a solčanku. Restujeme 5 minut a přidáme nastrouhané tofu. Ještě prohřejeme, dochutíme sójovou omáčkou shoyu a můžeme podávat. Výborné je soté smíchat s bulgurem a nezapomeneme na talíři opepřit. viz kurkuma sekce pochutiny.

Na obrázku ještě pro masožravce přidané robi maso a tatarka. Není ale nutné. Bílkovina  zastoupena -  tofu.

 


Květákový salát

         1 větší květák, 2 mrkve,  1 sojanéza a 1 tofunéza ( nebo bílý jogurt,

          zakysaná smetana), 3 lžíce kopru, 1/2 lžičky koriandru, 1 cibule

         nebo 2 jarní cibulky i s natí, sůl, umeocet.

 

 

 

 

Květák rozeberem na růžičky a necháme ponořené ve slané vodě asi 10 - 20 min., slejeme, opláchneme a nahrubo nastrouháme. Přidáme očištěnou a nastrouhanou mrkev, sojanézu s tofunézou, nadrobno nakrájenou cibuli, kopr a mletý koriandr. Zamícháme dochutíme umeocem, popřípadě dosolíme a podáváme.

Květák obsahuje 18 důležitých aminokyselin, chrání proti nádorům, je účinný proti skleróze a příznivě působí při diabetu. Odvodňuje, pomáhá u nemocí ledvin a močového měchýře, podporuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a posiluje imunitní systém.

 

Plněné papriky

       6 - 8 menších paprik, 1 cibule, 1 mrkev,

       1 uzený tempeh, olej

 

 

 

 

 

Na vroucí vodě osmažíme nakrájenou cibulku, trošku osolíme a  kápneme lžičku oleje. Přidáme nahrubo nastrouhaný tempeh a na kolečka nakrájenou mrkev. Chvíli resturejeme a směsí pak plníme připravené papriky. Uvedené množství stačí na 6- 8 menších paprik. Pokud směs zbyde, posypeme papriky, které jsme naskládaly do vymazné zapékací misky a dáme do trouby. Chceme - li víc šťávy, podlijeme vodou a pečeme do změknutí paprik, asi 15min. Podáváme s bramborem nebo rýží.

       Uzený tempeh

       Výborný fermentovaný  produkt z vařených sójových bobů, slisovaných  a                        naočkovaných(podobně jako hermelín) ušlechtilou plísní rhyzopus oryzae. Tak vznikne vlastně takový lehce stravitelný , nízkotučný a bezcholesterolový sýr, který vyniká vysokým obsahem vápníku, fosforu, železa a hlavně vitamínu B12. Je ideální náhradou masa, vajec a sýrů. Koupit můžeme 3 varianty - natural, smažený  a uzený.

 

Česnekový patizon

       1 patizon,

       česnek, kopr, mořská sůl (solčanka), zakysaná smetana nebo jogurt

 

 

 

 

 

Na trošce vroucí vodě podusíme oloupaný a nakostičky nakrájený patizon, asi tak 4 minuty. Patizon musí být měkký, ale zároveň ne kašovitý. Pak přidáme sůl nebo solčanku, rozmačkaný česnek, nadrobno nakrájený kopr a 2 lžíce smetany. Zamícháme a je hotovo. Česneku dáme podle chuti, my ho máme hodně rádi, tak že asi 6 stroužků, kopru hrstičku a smetany jen tak akorát, aby byly kostičky obalené . Přidávám zakysanou smetanu v bio kvalitě od OLMY, protože je hustější a chuťově jemnější. Kdo chce mít nízkoutučnou verzi přidá bílý jogurt a kdo bez živočišných bílkovin přidá mandlovou nebo sójovou smetanu Provamel. Komu vadí syrový česnek, použije česnek naložený v sójové omáčce, který je snáze stravitelný. Pak ale méně osolí. Takto připaravený patizon chutná i teplý třeba s těstovinou, ale i vychlazený s celozrným plátkem chleba. Pro masožravce výborný ke grilovanému masu.

 

Zelí na houbách


       1/2 špičatého zelí, 1 mrkev, houby jako na smaženici, česnek ,

        řepkový olej, sójová omáčka shoyu, mořská sůl, kurkuma

        pepř, cibule

 

 

 

Na rozpáleném oleji osmahneme prolisovaný česnek(jen krátce do růžova), přidáme na kostičky 1,5 x 1,5cm nakrájené zelí a zakápneme sójovou omáčkou. Restujeme jen krátce, aby zelí zůstalo stále křupavé. Přendáme z pánve na talíř a na pánvi zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme podušené houby(můžou být i čerstvé, ale to je pak dusíme trochu déle), restujeme, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a až je mrkev měkká nasypeme zpět zelí. Celé promícháme, ochutíme kurkumou a na talíří opepříme. Podáváme s rýží, těstovinou nebo s celozrnným pečivem.

Quinoa na kari

       1 guinoa, 3 menší cibule, 1 mrkev, 2 listy čínského zelí,

       1 sklenička hub, kari, sůl, pepř, česnek ( nebo sójová omáčka)

       1 mandlová smetana, olej, petrželka

 

 

 

 

 

Na oleji  zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby ( jako na smaženici) a restujeme. Pak je na řadě nakrájená mrkev. Přisypeme kari a vmícháme uvařenou guinou. Chvilku dusíme,  přidáme nakrájené čínské zelí a nakonec přilijeme mandlovou smetanu. Dochutíme česnekem nebo sójovou omáčkou z naloženého česneku. Vše na ozdobu a pro chuť posypeme zelenou petrželkou.

Zapečená dýně hokaido

       1 dýně hokaido, 2 cibule, 1 tempeh, 1 tofu natural,

       olej, sójová omáčka, grilovací koření

 

 

 

 

 

Na kostičky nakrájenou cibulku osmažíme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhané tofu a uzený tempeh, okořeníme grilovacím kořením, např. od Sonnentoru a orestované plníme do vydlabané dýně, kterou jsme předtím vytřeli sójovou omáčkou. Přiklopíme uříznutým vrškem dýně a pečeme v troubě na 200°C.

Pečená čevená řepa

       červená řepa, česnek, smetana provamel, solčanka,

       konopné  semínko, mleté vlašské ořechy, alobal

 

 

 

 

 

Důkladně očištěné bulvy červené řepy zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby tak na 180 - 200°C. Pečeme než řepa změkne . Záleží na velikosti, ale je to tak kolem 1 hodiny. Pak řepu vyndáme, necháme vychladnout a ona se pak sama krásně loupe. Dále už jen nakrájíme na plátky a přelijeme smetanou.Tu jsme vedle na pánvi přivedli k varu spolu s rozmačkaným česnekem a trochou solčanky. Nakonec posypeme namletými ořechy a konopným semínkem.

Výborná je i varianta, kdy řepu postrouháme balkánským sýrem.

Cizrnový kotlík

     500g cizrny, 2 - 3 cm řasy kombu,  3 cibule, 2 mrkve, 1 petržel,

     1/2 malého celeru, 3 stroužky česneku, gulášové koření,

     umeocet, uzený tempeh

 

 

 

 

Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka s kouskem řasy kombu. Vedle na vodě s troškou oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s utřeným česnekem, přisypeme gulášové koření a přidáme ostatní zeleninu nastrouhanou na proužky. Po chvilce přidáme uvařenou cizrnu, na drobno nakrájený uzený tempeh a necháme provařit. Dochutíme umeoctem a můžeme podávat.

Cizrnu jako luštěninu nechám namočenou 1 - 2 dny. Slijeme vodu a vaříme v čerstvé. Přivedeme k varu a sebereme všechnu pěnu. Pak přidáme řasu nebo jiné koření( saturejku), aby nás tolik netrápilo nadýmání a vaříme. Já obvykle v tlakovém hrnci, kdy je za hodinu opravdu měkká.

Salát z quinoi s cibulkou a celerem

      1 sáček quinoi, 1 - 2 mrkve, 1 menší okurka,

      1 bílá paprika, pórek, řapíkatý celer

      2 cibule, půl celeru, 1 sojanéza, grilovací koření,

      sójová omáčka, pepř, řepkový a sezamový olej

 

 

 

 

Předem namočenou quinou uvaříme se špetkou soli a lžičkou sezamového oleje, do misky nakrájíme zeleninu - mrkev, paprika, okurka, pórek můžete i rajčata a další zeleninu, kterou doma najdete. Na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, ke které přidáme na drobné kostičky nakrájený celer a lžičku grilovacího koření. Spolu s uvařenou quinou zamícháme do misky se syrovou zeleninou, přidáme sojanézu, sójovou omáčku, pepř ....Dochutíme a podáváme.

      

    

TOPlist